Koorstlippen


Koorstlippen

Heeft u ook last van koortslippen? Bij een koortslip ontstaan kleine, vochthoudende blaasjes op de lip. Er ontstaat een branderig gevoel wanneer deze blaasjes opkomen. Na enkele dagen gaan ze open. Er ontstaat wondkorstjes en kloofjes. De plekjes hoeven zich niet alleen rond de lippen te bevinden. Ook de neus, wangen, kin en de schouders is mogelijk. Het wassen van de handen na in contact komen met de blaasjes is van belang om verdere besmetting te voorkomen. Een koortslip komt dikwijls met enige regelmaat terug

Alles over koortslippen

Wat is een koortslip, hoe wordt het veroorzaakt, wat kun je er tegen doen en is het besmettelijk? Koortslippen.info (de koortslip website) geeft antwoorden op vragen over koortslippen.

Specialist inschakelen bij koortslip

Normaal gesproken geneest een koortslip vanzelf. Het is dan niet noodzakelijk om een specialist te raadplegen. Echter, wanneer de blaasjes na twee weken nog niet verdwenen zijn, is het aan te raden om toch bij een huisarts langs te gaan. De reden hiervoor is, dat het kan zijn dat bacteriën in de blaasjes zijn gekomen en dat deze nog een extra infectie hebben veroorzaakt.

Het ontstaan van een koortslip

Hoe ontstaat een koortslip? Koortslip ontstaat door het Herpes simplexvirus. Het herpesvirus is een virus dat zich via slijm verspreidt. Het eerste contact met het virus vindt meestal plaats op kleuterleeftijd. Het kan zich voordoen bij schraal weer, vriesweer, felle zon of verminderde weerstand. Dikwijls wordt het virus actief bij ziektes zoals koorts, vandaar de naamgeving: koortslip.

Hoe besmettelijk is een koortslip?

Het herpesvirus van de koortslip is erg besmettelijk bij direct contact. Een besmetting kan plaatsvinden vanaf circa enkele dagen voor de koortslip zich toont tot het moment dat de blaasjes zijn ingedroogd. Het vocht in de blaasjes is besmettelijk. Naast direct contact, kan een koortslip ook overgedragen worden door geïnfecteerde voorwerpen zoals een glas of lippenstift.